De tuin
 

Bijgewerkt op 28-09-2013

 

De aanleg van de tuin, zoals we dit voor ons zien, heeft nu nog geen prioriteit. We willen eerst het huis bewoonbaar maken en dan zo langzaamaan ook met de tuin bezig gaan.

Toch hebben we al wel wat gedaan. De kerstden aan de kopgevel en de grote conifeer op de hoek zijn al omgezaagd. We willen graag veel licht in de woonkamer en deze bomen hielden toch heel wat tegen. Ook hebben we al wat andere boompjes verwijderd. Dit gaf meteen al flink wat tuinafval. We hadden al wel een hakselaar aangeschaft, maar die is helaas niet tegen zulke dikke takken opgewassen. Dus moet er een keer een professionele gehuurd worden.

De bladblazer van ons pap doet het wel heel goed. Het blijkt een bladzuiger te zijn die meteen de bladeren wat versnippert en dat is mooi meegenomen.

Net voor de kerst is het een paar dagen fantastisch winterweer. Het vriest een paar graden, het is droog met weinig wind en er zit overal rijp op de bomen. Dit levert schitterende plaatjes op, zoals deze bijvoorbeeld.
 
      
 

Zo'n twee maanden later is de sneeuw al lang verdwenen; het is niet echt een strenge winter geweest. Jammer, maar toch voor ons ook wel gunstig, want we hebben al flink kunnen huishouden in de tuin. De voortuin is, op een paar bomen na, kaal. Voorlopig zal deze dienst doen als opslagruimte. En de grote tuin is ook flink uitgedund.
 

 
Tijdens al dit werk in de tuin, hield onze overbuurvrouw ons vaak gezelschap. We hebben haar Mabel genoemd. Ze is echt een schoonheid en krijgt binnenkort, zo hebben wij van een andere buurvrouw gehoord, een kleine.
 

In de grote tuin is er nu flink wat ruimte en licht gemaakt en zien we ook allerlei vrolijke lentebloemetjes tevoorschijn komen.
Het weer heeft ons de laatste weken een handje geholpen. Er zijn flink wat bomen omgewaaid in het dennenbos, dus dat scheelt ons weer kappen terzijnertijd. De bomen staan keurig in een rij dus als er één valt, heb je al gauw een domino-effect. Dus dat werd een dagje bomen zagen.

   En zweten.....       
 

                En uitrusten op zijn tijd.
 

De tuin aan de voorkant is nu praktisch kaal (op grote pallets met kalkzandsteen na dan) en ook in de grote tuin staan nog maar enkele bomen. We wachten deze zomer af om eens goed te kijken of deze bomen genoeg of te veel schaduw geven en welke inrichting het meest praktisch is voor een terras enz.
Ondanks al het gesnoei en de drukte heeft een stelletje pimpelmezen het vogelhuisje aan de plataan uitgekozen als plek voor een nestje. Het is nu een constant komen en gaan van pa en ma mees met voedsel voor de koters. Heel leuk gezicht.

                                    
 
Het huisje aan de schuur lijkt ook bewoond, maar door wie is nog niet duidelijk.
 

Onze eerste winter hier is prachtig! Een dikke laag sneeuw bedekt het huis en de tuin.
De vogels in de tuin worden door ons goed verzorgd, om ze ervan te overtuigen dat wij ze graag met grote getale het hele jaar door willen zien.
 
                  
                                                          De voedertafel
 

Het is nu ondertussen midden april. Na meer dan een jaar wachten was het dan eindelijk zover, dat Riet een begin kon maken met het tuinieren. Tot dusverre was het alleen maar oud spul eruit halen. Maar dit weekend konden de eerste nieuwe planten in de voortuin gezet worden.
 


 

Zaterdag werd eerst de heg eruit gehaald en de grond mooi gelijk gemaakt met zwarte grond. Ook werd meteen scherp zand gelegd op de plekken waar het paadje naar de voordeur en het terrasje komen.

                                     
    

En een dolgelukkige Riet kon toen beginnen met de plantjes poten. Op de foto's lijkt het nog een beetje kaal, maar met wat groeizaam weer zal daar gauw verandering in komen.
 

                     
 
Eind april ziet de tuin er al zo uit.
 

Vandaag, 16 mei, hebben we de lavendelplantjes gekocht en ook maar meteen geplant. Hopelijk wordt het een mooie haag! Het ruikt in ieder geval al heerlijk.
 
                        
In totaal hebben we 100 plantjes gepoot.          En daarna was het tijd voor uitrusten en
ervan genieten.


   De tuin krijgt nu, begin juli, al wat meer kleur.
 

Maar weer eens een foto van de tuin, nu weer van de achtertuin. Deze is echt nog in de beginfase, er staan maar een aantal bloemen en struiken. Maar zelfs dat is genoeg om veel vogels en vlinders te kunnen zien.
 
 
 

De lente is begonnen! In de voortuin zijn de krokusjes al weer uitgebloeid, maar de narcissen tonen nu hun volle pracht.
Marcel mist het zware werk blijkbaar toch wel een beetje, want hij heeft weer flink zitten zweten met de hakbijl. Deze winter is de voorraad hout toch wel een beetje geslonken, dus die moest weer wat aangevuld worden.
 

 
En via Marktplaats hebben we mooi goedkoop een slechts 1 x gebruikte versnipperaar op de kop getikt. Die heeft het bij ons meteen voor de kiezen gekregen, want de hele berg snoeihout naast de oprit is nu verdwenen. Het ding werkt als een tierelier!
 
                                                                               
 

Deze zomer proberen we het nog een keer: lavendel planten. Vorig jaar is ongeveer de helft kapot gegaan. Slechte planten, droog weer, konijnen?
Ook dit jaar stikt het weer van de konijnen en die zijn dol op de fijne wortels. Hopelijk hebben we nu wat gevonden om ze op een afstandje te houden, of zoals de buurman moppert: naar zijn tuin door te sturen. We hebben schrikdraad om de rand van de tuin gespannen. We zijn benieuwd!
In de achtertuin ligt al geel zand om een terras te maken. Het grote terras komt tegen de tuindeuren aan te liggen. We gebruiken dezelfde klinkers en kasseien als in de voortuin.

 
 

Drie dagen kruipen en meten en het terras ligt er strak in!

      
 

    De "inwijding"                       
                                     

    Een vast héél zeldzame vlinder gespot op de vlinderstruik
                                                                                               (de koninginnepage).
 

       Winter 2010

We hebben een deskundige gevraagd een schets voor de  grote tuin te maken. Hier kunnen we als de sneeuw weg is mee aan de slag. De grove lijnen zijn voor ons uitgestippeld; we gaan zelf uitzoeken welke bloemetjes en struiken er in komen.
 

De vogels hebben het moeilijk deze dagen, maar komen bij ons in de tuin toch goed aan hun trekken. Onze score tot nu toe: 11 vinken, 3 roodborstjes, , 5 merels, 1 spreeuw, 3 eksters, 5 koolmeesjes en 3 vlaamse gaaien!

 
Maart was een mooie, droge maand. Dat kwam ons goed uit, want er was buiten genoeg te doen. Als eerste hebben we alvast een berk omgezaagd, die in de weg stond van de komende garage. Hebben we weer een paar wintertjes houtvoorraad!
 
  
 
Ook is het bos wat uitgedund door flink wat struiken weg te halen. En de takken konden we meteen mooi gebruiken voor een "houtwal" als afscheiding langs de kant van de weg. Natuurvriendelijk en kosteloos! Wij zijn goed bezig.

                                                          
 
De frees bleek het (na wat gefoeter) ook nog te doen en daarmee werd de grond aan de kopse kant en een flink stuk van de achtertuin omgeploegd. En de eerste plantjes hebben we er al gepoot.
 
                                   
 
De vogeltjes zijn ook druk bezig. Er zijn, voorzover we nu weten, 3 vogelhuisjes bezet. Voor het eerste jaar is hier ook een stelletje pimpelmezen bij.
 
                                         
                                                                         Ook het grootste gedeelte van de heg is weg,
                                                                                      maar de heggenmus is er nog wel!

 
Rondom het terras wilden we een afscheiding maken, zodat we niet zo in het zicht zitten. We hebben bedacht een pergola te maken met daaronder bloembakken. Het moet natuurlijk niet te hoog worden allemaal anders neemt het ons zicht weer weg. Het idee was geboren en we gingen weer eens gebruikmaken van een van de kortingsacties bij de Gamma.
 Het begin...


 
Pietje precies...

 
 


 
En het eindresultaat natuurlijk. Dus nu kan de familie ook meteen zien waar Riet haar verjaardagscenten aan heeft uitgegeven. Natuurlijk nog even wat bloemetjes gekocht voor de nodige kleur.
 
De garage was (min of meer) klaar in het voorjaar van 2012. Vanaf dat moment is de nadruk van de werkzaamheden grotendeels verschoven naar het in grote lijnen inrichten van de tuin achter.

We zijn begonnen met het bepalen waar de paden moesten komen te liggen en waar de vijver moest komen.
De laatste notenboom moest helaas wijken voor onze grote plannen. Dus die werd geveld, met als resultaat nog een beetje meer voorraad hout dan wel aan hadden (en we eigenlijk kwijt kunnen!).
                                        

En Marcel moest er helaas weer aan geloven!
 
 
Graven, graven, graven...............               en dan is zo'n ophaalbrug wel handig!

Het resultaat tot zover: een flink gat.
 
En nu, half oktober, ligt er ook zeil in het gat. Met de ervaring van Willy was dit in een paar uurtjes al voor elkaar!
 
    
 
En dus kon de pomp aangezet worden om het grote gat te vullen met water. En dan nog even de laatste plooitjes rechtstrijken.

                          
Het weekend erop is Willy alweer van de partij. Nu wordt het vijverfolie in het stuk van de "waterval" gelegd.

          
De vijver kan nog niet helemaal vol met water, omdat we dan de maaskeien eromheen niet meer mooi kunnen (vast)leggen. En bovendien valt er nu nog weinig te stromen, want we hebben nog geen pomp!
 
En weer een weekend later hebben wij tweetjes samen de eerste maaskeien gelegd, met name langs het stroompje. Dat was een heel gepas en gemeet, maar ook wel heel leuk werk. Als alles goed ligt en de tuin eromheen ook aangeplant is, kon dat er best wel eens heel mooi uit gaan zien!
                                                             
 
Mei 2013. De vijverpomp werkt prima: per etmaal stroomt het water zo'n 7 uurtjes naar beneden (en weer omhoog natuurlijk). Tussen de vijver en de schutting staan de eerste planten (de meesten hadden we al in de herfst bij elkaar verzameld). Met een beetje groeizaam weer kon dat er deze zomer al best wel aardig uit gaan zien.
En een paar weken geleden hebben we gras gezaaid. Eerst natuurlijk de grond mooi gelijk harken en toen kon de zaaier aan de gang.

 

En na een paar weken was het dan zover: voor de eerste keer het gras maaien. De oogst was nog niet zo groot (een halve bak), maar dat mocht de pret niet drukken.En ik moet eerlijk toegeven, naast praktisch is het ook best wel een beetje mooi!
 
   Deze eekhoorn komt elke dag een paar keer langs om te kijken wat we weer allemaal voor lekkers voor hem/haar klaargezet hebben. In het voederhuisje ligt altijd wel wat klaar. Daar zit ie regelmatig gezellig samen met wat vogeltjes te knabbelen van de walnoten en het brood. 

En voor onze toekomstige huisdieren, de kippetjes,  zijn we druk bezig een mooi onderkomen te bouwen.

Tussen de garage en de schutting zijn we begonnen met een "oude muur" te bouwen. De ruwbouw bestaat uit betonblokken met af en toe een paar bakstenen. Als we het muurtje gaan stuken, laten we de stukken met bakstenen ongestuct, waardoor het net lijkt of het hele muurtje van stenen is gemaakt en hier en daar de stuc er af is gebladderd. 
 
                                                     
 

Nu, halverwege juli, staat het muurtje er en wordt de poort gebeitst. Op het muurtje komt een afdakje met dakpannen en eronder komt de plek die we gaan gebruiken voor het afkoelen nadat we in de sauna zijn geweest. Het dompelbadje is al uitgegraven en betegeld. De douche met stortemmer moet nog geplaatst worden en de hottub is ook al ingegraven. Met deze hitte zou het best fijn zijn even in het dompelbadje of de tub (dan zonder kachel aan natuurlijk) te springen, maar daar moeten we nog even mee wachten.
 
Om geen zonnesteek op te lopen, heeft Marcel een tentje erboven gebouwd.

Tussen de garage en de weg komt de kippenren te staan. Helaas lagen daar nog twee boomstronken in de weg. Dus daar kon Marcel zich even lekker op uitleven!
  
 
De vijver blijkt een goede waterkwaliteit te hebben. Dus konden de eerste vijverplanten er in gezet worden. Beide waterlelies komen al boven.
En de in april aangelegde border (met zelf gekweekte, gekregen en gekochte plantjes) ziet er ook al heel aardig uit.
                 
 
De kippenren is nu af en de kippetjes scharrelen er al leuk rond. En omdat Marcel het zo'n leuk werk vindt, moest de kleine kastanjeboom aan de weg er ook aan geloven. Dus dat was weer een paar dagen flink graven.

Er waren ook wel wat leuke klusje hoor.
Bv. de dakpannen op het kleine afdak leggen.
         Of de deksel voor de tub maken.