De verbouwing
 

Bijgewerkt op 18-11-2009

 

Om iets te kunnen verbouwen moet je vaak eerst wat slopen. Dat geldt voor ons huisje ook.
Om je een idee te geven: we moeten eigenlijk alle binnenmuren/wanden eruit slaan, nieuwe vloeren erin en er komt een nieuw dak op. In feite blijven alleen de buitenmuren staan.
Omdat het dak vernieuwen de eerste grote klus is, zijn we begonnen met de muren boven te slopen.
 
    

De koevoet is nu onze grootste vriend! Terwijl Riet sloopt, ruimt Marcel de troep op. We hebben ondertussen de garage al aardig vol met stookhout liggen.

Na ruim drie weken slopen zijn we al van alles tegengekomen, zoals een oude schoen en een wespennest. Maar nu is de bovenverdieping al aardig kaal. En dan zie je ook meteen de ruimte.
 

 

Ook beneden zijn we al maar vast een beetje begonnen. Uit de oude slaapkamer is de lambrizering van de muren gehaald en daar kwamen we heel mooie muurschilderingen tegen!
 

 

                                         Of is het misschien schimmel?

 
In de kerstweek hebben we wat extra vrije dagen, dus kunnen we beneden ook flink aan de slag.
Het plafond van de kamer is inmiddels verwijderd, althans de gipsplaten en de balken. En als we al dachten dat we voorlopig wel genoeg hout hadden om ons warm te houden, er kan blijkbaar nog veel meer bij.Op de bovenverdieping staan nog drie schoorstenen die eruit moeten en dat is een mooie klus voor Marcel. Het blijkt het eenvoudigst deze te slopen door eerst het gedeelte buiten af te breken. Dat betekent dus het dak op!


 
Deze grote lummel moest er dus af (en dan hebben we het over de schoorsteen). Dat ging eigenlijk best wel goed. Een gat in de verdiepingsvloer en al het puin lag meteen beneden.
Nu dus nog maar twee schoorstenen te gaan.
 
   De vloeren beneden zijn niet geïsoleerd, dus ook deze moeten eruit. Dat vergt zwaar gereedschap, een breekhamer, dus hebben we deze voor een week geleend.

En onder de vloer van de woonkamer ligt dus de kelder. Er is nu al zoveel gesloopt dat het geheel steeds minder op een huis gaat lijken!
Terwijl Marcel het zware werk doet, heeft Riet een klusmaatje gevonden. Samen hebben ze de plafonds van wc, badkamer en berging eruit gehaald en het hout weer afgevoerd naar de schuur.
 
  Deze vrijwilliger was een zeer welkome hulp!
 
Om al het puin af te kunnen voeren, hebben we een container gehuurd, die tegen de heg aan staat. Niet zo'n mooi gezicht, maar wel zeer nodig, want hij zit al half vol. De vloeren van de woonkamer en keuken zijn er nu uit en de muur tussen de hal en de slaapkamer ook voor het grootste gedeelte.


De woonkamer ziet er nu vrij onbewoonbaar uit: je kijkt rechtstreeks naar beneden de kelder in en de vloer ligt vol met kapotgeslagen plavuizen. Geen gezicht. In de kelder zit nu nog de watermeter, dus het wachten is op de WML om de meter tijdelijk te verplaatsen, zodat de kelder volgestort kan worden. 
 

   En daar zit je dan!
 

De WML is inmiddels langs geweest en dus kan nu de kelder volgegooid worden. Maar eerst komt er een betonnen binnenwand, waar dan in een later stadium de extra binnenmuur op kan rusten.
En dus is Marcel nu druk bezig met de betonnen blokken te metselen.
 
   En is er dus al iets wat op opbouwen lijkt!
              Wat niet wil zeggen dat er niets meer gesloopt hoeft te worden natuurlijk.
 

Ondertussen is er ook al heel wat buiten gebeurd. Het gat voor de voorlopige watermeter is gegraven (met veel hinder van stronken en oude ijzeren kisten) en nu zit de meter keurig verpakt in een houten kist onder de grond.
We moeten het regenwater op eigen grond afvoeren, dus met mooi weer is Marcel buiten te vinden om een  waterput en een geul ernaar toe te graven. Onze tuin betreden is nu geheel voor eigen risico, want val je niet in een gat, dan struikel je wel over één of andere stronk.


 

In de kamer is nu het gat voor de fundering al gegraven. Het betonijzer zit er ook al in en dus kan er morgen met beton storten worden begonnen. De kelder kan ook verder volgestort met zand.

                          
 

En nu, twee weken verder, ziet het er al zo uit:
 
  In de keuken is nu ook de trap gesloopt en is het keukenblok verbannen naar de berging. Ook hier wordt nu de fundering gelegd.
 


 
De badkamer is ook al voor een groot gedeelte gesloopt.
Het bad en de wasbak liggen voor grof vuil afgedankt in de tuin.
  

Marcel heeft nu de eerste binnenmuur van kalkzandsteen omhoog gelijmd. Tussen de hal en woonkamer staat nu de nieuwe muur. De oude muur staat nog wel een kleine meter ernaast, maar toch krijgen we al een aardig idee van de ruimte van de kamer. De hal is ook groot zat.
    
                       
 

In de meivakantie hebben we hulp gekregen, waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt door ze te laten ploeteren met een breekhamer en het puin in de container te krijgen.

                                    
 

Gelukkig zat Marcel zelf ook niet echt stil.
 

Met als gezamenlijk resultaat dat er opnieuw een container met puin weg is en alle vloeren eruit zijn, op de vloer van de wc na.

Het opbouwen gaat verder met het lijmen van de binnenmuren, waar binnenkort het nieuwe dak op moet gaan rusten. Samen met de isolatie is de totale dikte van de muur nu zo'n 40 centimeter.
 
 
 

Een kleine maand verder. De binnenmuren die er moeten staan voordat het nieuwe dak erop kan, staan er nu bijna allemaal. Dat geeft wel een grappig gezicht, omdat een deel oude muur nog moet blijven staan.
 
            
 

Boven op de zolder (de toekomstige badkamer) staat nu ook een muurtje tegen de tussenwand naar de buren. Deze is toch net wat rechter gelijmd dat de muur erachter.
 
               
 

Het volgende project was de boog       tussen de kamer en de keuken.  Eerst het laatste stuk muur eruit slopen en daarna een bekisting en bewapening in elkaar flansen.
 
            
 

En voor de echte liefhebbers hier nog een close-up van het binnenwerk.
 

 

Het is zover, het beton is droog en de bekisting kan eraf. En ja hoor het is gelukt.
Toch wel een beetje trots hebben we samen onze boog staan bekijken.
 


 
 

Het geeft in ieder geval een heel open indruk. Als we straks in onze nieuwe keuken zitten te eten kunnen we dwars door het huis heen naar de Maas kijken.
 

En verder ging het weer! De muur tussen de nieuwe keuken en kamer is intussen omhoog getrokken en staat nu dus, met de deur er stevig ingebouwd, tot aan het dak toe omhoog. 

De muur rond de ramen aan de Maaszijde was niet al te best meer. Een aantal stenen lag los en de steunbalk was aardig aangevreten door houtworm.
Dus werd het kozijn gestut en nu zit er een betonnen latei in gemetseld.
 

          
 


 
Het raam van de oude berging is intussen geen raam meer. Aan de buitenkant komt daar de berging aan met aan die muur het toilet.
 
En zo is er weer een karweitje klaar.           
 

Een paar dagen voor het eind van de vakantie was het dan zover. Het dak ging eraf! We hadden een aantal mensen bereid gevonden een dagje vrij/vakantie op te offeren om ons een handje te helpen en dat was ook wel nodig. Met vijf man pannen doorgeven werkt toch een stuk makkelijker. De steiger was eerder deze week al gezet aan beide lange kanten van het huis.
 

                
 

Het was een gezellige boel, maar dat er gewerkt werd en niet altijd onder de meest schone omstandigheden moge met deze foto duidelijk worden.


 

  
 

Vrijdagmiddag waren we al zo'n eind opgeschoten dat we alvast wat hout konden slopen.
 

Op dag twee hadden we voor de middag de rest van de pannen er ook af. De muur naar de buurtjes toe werd grondig ingepakt met zeil, zodat deze niet nat kan worden.
 

                        En zo was er weer een klus geklaard!  
 

Woensdag 13 augustus. De dag waarop de hijskraan besproken was om het spant op het dak te hijsen. Na een uurtje werk lag het spant keurig op de plek!
 

   

En omdat de kraan er toch was, kon ook meteen de trap naar binnen getild worden. Deze trap is te lomp om gewoon door een deur te kunnen, dus dit was een mooie oplossing.
 
                            
 

Twee weken later: het stalen spant en de gordingen zijn geplaatst. Morgen kunnen de resten van het oude dak verwijderd worden, want de nieuwe gordingen liggen nu stevig ingemetseld in de muren.
 
      
 
En dan de dakplaten er op. Dan kan het binnen niet meer nat regenen (al is dat allemaal best meegevallen) en kunnen de muren weer opdrogen.
 

De dakplaten lagen er binnen no time op en dus verdient timmerman Arno onderhand wel een plekje op deze site.
 

             
 

Het lijkt wat onlogisch, maar nadat de platen er met veel moeite opgelegd waren, werden er weer twee grote gaten en een kleine ingezaagd! Voor de dakkapellen. Een kleine aan de voorkant boven de voordeur en twee grote aan de achterkant in de logeerkamer en de badkamer.
 
           
 
Zodat we nu meteen weer veel meer ruimte boven hebben gekregen.
 
   En zo ziet het eruit nu het klaar en flink opgeruimd is.
 

Maar ja, dat duurde maar weer even, want toen moest de vloer er uit. En dan heb je dus weer troep. Gelukkig ligt dat wat er van de vloer over is al buiten.
 
 
 
Binnen lijkt het nu even meer op een hooischuur dan op een huis.
 
       
 

Binnen worden de laatste balken nog snel geïmpregneerd, terwijl buiten op het dak de panlatten er op geslagen worden.
 
.                                      
 

Lasexpert John kwam een avondje langs om stalen lippen aan het spant te lassen waar de balken aan geschroefd kunnen worden, zodat het allemaal nog wat steviger in elkaar zit.
 

 
Het lijkt misschien een kleine stap, maar dit weekend hebben we ook een gedeelte van de laatste muur in de kamer gesloopt. En dus werd er weer een container besteld die al weer halfvol met puin ligt.
 
                                                  

 
En nu, eind september, is het oude plafond van de woonkamer er ook uit. Éen gedeelte zit al weer dicht, met underlaymentplaten. En dus kon ook de laatste draagmuur tegen de vlakte. Volgens Marcel was deze niet meer dan peperkoek, maar toch heb je er evenveel puin van.
 
                                             
 
Daarnaast liggen alle pannen weer op het dak. Het was een heel gedoe om de pannenlift  twee keer op- en af te breken, maar we zijn toch heel tevreden het in twee dagen gered te hebben.
 
                                           
                                                   Technische probleempjes.
 

                       
                                                        Jut en Jul op het dak.
 

De oude vloer tussen woonkamer en slaapkamer boven is nu helemaal verdwenen (nou ja, die ligt in de tuin). Marcel is nu druk met de nieuwe vloer leggen.
 
      

 
En na de vloer was de trap aan de beurt, zodat we nu eindelijk niet meer achterstevoren en met knikkende knieën (dat geldt althans voor Riet) naar beneden hoeven. Een degelijke trap, die in tweede instantie één tree te weinig bleek te hebben. Maar daar had Marcel wel een oplossing voor. Gewoon de trap wat langer maken!
 
 
De trap lijkt nu wat hoog boven de vloer te zweven, maar dat komt omdat de vloer nog omhoog komt tot aan het begin van de trap.
 

De trap zat er met een halve dag in, dus was er flink wat tijd om met zijn tweetjes te beginnen met de wanden boven.  De ruimtes krijgen zo steeds meer vorm!
 
             
 

De wandjes van de kamers en de muurkasten in de slaapkamers zijn klaar. Marcel is nu bezig met het bouwen van de meterkast in de hal. Over een paar weekjes wordt alles als het goed is door de verschillende bedrijven hierop aangesloten.
 
                                    

En dus was het weer kalkzandstenen slijpen en lijmen geblazen. Hij mocht het anders eens verleren!        
                  

De kozijnen boven er in zetten hebben we maar overgelaten aan de vaklui. Die hadden ze er met een paar uurtjes knutselen in zitten.
 
                  
 

Voor het aanleggen van de leidingen en radiatoren konden we ook wel wat hulp van een expert gebruiken!
 

 

De nooddouche betegelen was wel een karweitje voor een beginnende klusjesvrouw. Deze douche blijft namelijk maar een aantal maanden staan en dan hoef je niet zo precies te kijken/werken.
 
                                                                                      
 

In de afgelopen weken is er toch wel weer het een en ander gebeurd. De oude vloer die nog in de tuin lag is nu opgeruimd om weer plaats te maken voor een nog grotere zooi.
 
         
 
Met een kraan werd er een gleuf gegraven van de achterdeur langs de schuur naar achteren (waarbij ook en passant de oude waterput werd opgedoken). Hierin is een aantal leidingen gelegd (voor water, elektriciteit en kabel).
De schotelantenne is nu geplaatst, dus kunnen we weer tv kijken.