De verbouwing (vervolg)
 

Bijgewerkt op 02-01-2010

 

De muur tussen de oude bijkeuken en de badkamer is er nu uit. Het bleek geen dragende muur te zijn.
 
                          
 
Wel een grappig gezicht, zo'n wc moederziel alleen. Maar omdat hier de keuken komt, hebben we hem toch maar weggehaald.
 

Tegen de buitenmuur aan de voorzijde was een extra muur gezet. Deze bleek eigenlijk los te hangen en tussen beide muurtjes was het wel erg vochtig. Dus was het duidelijk dat dit muurtje er aan moest geloven.
 
      Waar hebben we dit eerder gezien?
 
De nieuwe binnenmuur zit er al weer bijna voor de helft in. Het schiet lekker op, want met een rechte muur is het mooi "meters maken".
 
         
   

We zijn weer een week verder en onze toekomstige keuken begint vorm te krijgen. De vroegere muurkasten in de voormalige berging zijn verdwenen achter de muur van kalkzandsteen. Vanuit de huiskamer ziet het er nu heel anders uit als je richting de keuken kijkt.
 


 

Ook het wc raam is verdwenen. Met zulke lange rechte wanden schiet het wel lekker op. Na ruim 200 blokken is van de oude muren nog maar weinig te zien. De afvoerbuis die zo vreemd in de lucht hangt is tijdelijk; daar zit nu onze nooddouche op aangesloten.


 

Met nog drie andere mannen erbij werden de twee balken in de keuken in de muren gelegd. De klus was zeer snel geklaard, de fotograaf was nog maar net op tijd om deze actie te vereeuwigen.
Met stuts worden de balken nu tegen het plafond geduwd, zodat de laatste stukjes binnenmuur ook gelijmd kunnen worden.
 

Het is heerlijk lenteweer en dat komt ons prima uit. De rijen stenen van de berging die in de grond komen liggen er al bijna in.

             
 

En nu de kozijnen al geplaatst zijn, krijg je al een aardig idee hoe de berging er uit gaat zien.
Rechts voor komt de werkkast en links voor het toilet.
Ook het gat voor de buitendeur is net te zien.


 

Nog 2 rijen stenen en dan kan het dak er op!


 

En een paar dagen later ligt het dak er inderdaad ook op. Althans de balken met daarop de dakplaten.

            
 

Nu, half mei, is de berging al flink opgeschoten. Er ligt een werkvloer in en de leidingen voor elektra en water liggen er ook. Aan de buitenkant zit de isolatie er tegen, nu dus alleen nog de buitenmuur metselen.
Daarnaast is het gat gemaakt voor het extra raam in de keuken. Daar is de keuken toch flink wat lichter door geworden.
 

 

De leidingen in de keuken waren ook snel gelegd. En na een dagje werken lag het betonijzer er ook in. Nog eens een keer de klok rond werken en toen was de werkvloer ook klaar.
 

                    

 

Het was maandag zo warm dat Marcel zelfs "in zien blote bs" nog flink aan het zweten raakte.
 

              
                                                                                                      19.00 uur in de avond: klaar!
 
Een hels karwei: 61 kruiwagens beton draaien, kruien, omkiepen en dan nog eens gladstrijken. Toch kreeg Marcel dit in n dag in zijn eentje klaar. Ik geef het je te doen!
Het resultaat is dat we nu volledig "uit het zand" zijn. Daar hebben we toch ruim een half jaar steeds doorheen gesjokt.
 

             

En vandaag werd de cementdekvloer gelegd. Marcel bracht weer de nodige kruiwagens cement naar binnen en Willy zorgde ervoor dat het er allemaal mooi in kwam te leggen. En dat is gelukt! Een keurig strakke vloer is het resultaat.
 

Maandag was oom Harry al vroeg hier om de bergingmuur te metselen. Een paar uurtjes later arriveerde ook oom Geert, die van allerlei hand- en spandiensten verrichtte.
 

   
 

 

Wij dachten dat de muizentand (sierrand aan de bovenkant) wel ingewikkeld was om te maken, maar voor een doorgewinterde metselaar is dat geen probleem!

Voordat de cementdekvloer in de berging erin kon, moesten eerst de leidingen voor de vloerverwarming aangesloten worden. Hopelijk weet Marcel nog welke slang waar voor is.


 
         
Gelukkig lag net een paar dagen voor de wolkbreuk het dak van de berging dicht. Alleen de afwerking moet nu nog gebeuren.
 
De laatste dakpannen aan de Maaskant moesten nog in het cement gelegd worden en er moest nog een betonnen plint langs de rand. Dit is nu gebeurd, zodat de steiger zijn langste tijd bij ons heeft gestaan. Marcel heeft nog gauw, nu hij er nog bij kan, de vensterbank (waterslag) onder de kozijnen erin gemetseld.
 
               
 
Het wachten is nu op de kozijnen; deze worden in week 35 (de laatste week van augustus) geplaatst. Dan kunnen de ramen aan de binnenkant ook afgewerkt worden en de muren gestuukt. Marcel heeft besloten dit stuken toch maar zelf te doen. Een kleine muur in de berging is al klaar en dat ziet er mooi strak uit.
Maar ondertussen zijn er natuurlijk zat andere klusjes te doen, zoals de electriciteit in de keuken aanleggen.
                                 
 
Let ook even op de mooie groene muren! Dit is voorstrijkmiddel voor het stuken, dus gelukkig niet blijvend.
 
Om de boel niet in te laten storten heeft Marcel eerst 4 kleine gaten gemaakt om balken in te leggen die op de stutten kwamen te liggen. Het gat maken voor de tuindeuren was geen kwestie van de sloophamer gebruiken. De buitenmuur is niet zo stevig, dus de stenen moesten n voor n losgemaakt worden.

              
                                                  De kozijnen zijn van hardhout gemaakt, dus dat is mooi kachelhout.


     n van de laatste restjes oude keuken moest er nu ook aan geloven.
     
Het "gat" is weer keurig dicht .....                         
.....en wordt weer netjes recht tegen het (nog komende) kozijn gemetseld.
 

            

Soms met beleid, vaak met brute kracht, maar alle kozijnen zijn er nu uit. Laat de nieuwe maar komen!
Hopelijk kunnen deze week de tuindeuren ook ingemeten worden, zodat we op die kozijnen ook niet lang meer hoeven te wachten.
 

              

En dan volgt nu een cursus stuken voor beginners.

     
Stuuk erop strijken            netjes even dik als het profiel      weer nat maken               en dan glad strijken.

Een kind kan de was doen.... Dat lijkt het althans, maar zo eenvoudig is het echt niet.
 
Na het stuken was het plafond aan de beurt. Althans, de latjes waar de gipsplaten tegen aan vastgemaakt moeten worden.
           
De gipsplaten kunnen er pas in als de douche boven, die toch wel flink lekt nu, tijdelijk naar de berging is verhuisd.

              
Op zo'n groot oppervlak is het meters maken..... Wat het wel wat lastig maakt, is dat de tegels getrommeld zijn (dan krijg je na het voegen een mooie "old look"), zodat geen enkele tegel echt helemaal recht is.
 
      Het eindresultaat (wat de tegels betreft dan).
 
De tuindeuren zijn een welkome verandering in het huis. Het is er een stuk lichter en opener van geworden.
 
            
 
En verder gaat het weer.....   Ondertussen zien een aantal muren van de kamer ook al weer aardig groen (zie foto beneden). Dus morgen kan Marcel beginnen deze muren te stuken. De "planning" (dat is wel vloeken in ons huis) is volgend weekend de radiotoren te bevestigen aan de gestuukte muren, zodat we beneden de verwarming kunnen aanzetten. Dan kan de douche ook naar beneden en drogen de muren een stuk sneller dan nu het geval is. 
 
 
 
De kerstvakantie staat in het teken van de plafonds in wc, berging en keuken. Plamuren, schuren en verven en de kooflijsten ertegenaan plakken.

           
 
Daarnaast moet de deur van de wc erin gehangen worden, zodat we klaar zijn voor het bezoek van Marcels verjaardag.